Home > Çocuk Kitapları > ARILAR ORDUSU ÖZETİ -BEKİR YILDIZ

ARILAR ORDUSU ÖZETİ -BEKİR YILDIZ

Arılar Ordusu - Bekir Yıldız

Arılar Ordusu, Nemrud isimli hükümdar, o dönemde yaşayan en büyük hükümdardı. Nemrud göklere çıktığını ve Allah’ı öldürdüğünü iddia ederek halkı kandıran sahtekardı. Zalim ve çok kötü olan Nemrud, halkına karşı düşmanca davranıp onları köle haline getiriyor ve kendisine boyun eğmeye zorluyordu.

select 207x300 - ARILAR ORDUSU ÖZETİ -BEKİR YILDIZ

Arılar Ordusu Özeti

 

Nemrud’un Rüyası – Arılar Ordusu

Nemrud bir gün çok kötü bir rüya görür, terler içinde yatağından fırlar. Kahinleri çağırır ve rüyasını yorumlamalarını ister. Kahinler bu rüyanın yorumlanışını şöyle ifade ederler: kendi halkından bir erkek çocuk büyüyüp Nemrud’u öldürecektir. Nemrud bunu duyar duymaz tüm erkek çocukları öldürtür.

Arı taifesinden bir arı Nemrud’un bu zulüm ve sesinden korkar bir mağaraya çekilir. Zor bela mağaraya ulaşmıştır arı, çünkü tek kanatlıdır. O sırada bir adam yanında bir bebek getirir ve yanına koyar. Adam gittikten sonra mağaraya bir ceylan gelir. Yıllar yılları kovalamıştır. Kim olduğu bilinmeyen bu çocuğun adı Bilge, arının ismi de TekKanat olmuştur. Mağaraya gelen Ceylanın ismi ise Bilinmez olmuştur. Bilge isimli çocuk Bilinmez tarafından emzirilerek büyütülmüştür.

 

Bilge’nin Düşünceleri

Bilge kendi kendine düşünmeye başlamış ve gökyüzünü incelmeye dalmıştır. Güneşi görünce “işte benim Rabbim” der. Ancak akşam olunca güneş batmıştır. “benim Rabbim batmaz” der. Daha sonra Ay’ı görür “İşte Rabbim bu” der. Ancak sabah oda kaybolmuştur. Ve Allah’ın ne ay ne güneş ne de Nemrud olmayacağını, O’nun herşeye gücü yeten bir varlık olduğunu aklıyla anlar.

 

Putların Kırılması

Nemrud bir gün eğlence düzenler. Bilge eğlence olduğu gün saraya gider ve tüm putları paramparça eder. Bilge, Nemrud’un adamları tarafından yakalanmıştı. Nemrud saraydaki putların kırılmasına çok öfkelenmişti. Bilge ise Nemrud’tan korkmaz ve ona putların kendisi tarafından kırıldığını söyler. Ayrıca Nemrud’a Tanrı olmadığını halkının önünde haykırır. Nemrud çok sinirlenmiş ve büyük bir ateş yakılarak Bilge’nin yakılmasını emreder.

 

Tekkanat Bilge ile ateşte yanmak istediğini söylemektedir. Büyük Ateş yakılmıştır. Nemrud’un amacı halkın önünde Bilge’yi yakarak gücünü halkına göstermektir. Bir mancınık ile Bilge ateşe atılır. Ancak ateş bir suya dönüşmüştür. Odunlar da balık haline gelmiş ve içinde yüzmektedirler. Halk bunu görünce kaçışmaya başlar.

 

Nemrud bu duruma çok öfkelenmiştir. Büyük bir ordu hazırlar. Tekkanatta arı arkadaşlarına haber vererek arı ordusu kurar. Arıların ordusu Nemrud’un ordusunu bozguna uğratır. Olayları sarayından izleyen ve dehşete kapılan Nemrud’u yok etme işi ise Tekkanat’a düşmüştür. Odasına giren Nemrud tüm kapıları kapattırır. Ancak Tekkanat anahtar deliğinden içeri girmiş ve Nemrud uyurken burnundan içeri girip beynine ulaşır. Beynini kemirmeye başladıkça Nemrud acı içinde kıvranmaya başlar. Kendini yerlere atar, adamlarına tokmakları ile başına vurmasını emreder. Tüm servetini kendisin kurtarana vereceğini vadeder ama sonuç değişmez.

 

Nemrud’un Ölümü

Askerler Nemrud’un Tanrı olduğuna inandıkları için ölümsüz kabul etmişlerdir. Bu yüzden kafasını keserek yeni bir kafa kesmeyi teklif ederler. Nemrud bunu kabul eder ve kafasını kestirir. Kafası kesilen Nemrud orada son nefesini verir. Ve halk Nemrud’un Tanrı olmadığını, sıradan bir insan olduğunu anlar.

Tekkanat Bilge ile vedalaşarak ayrılık ve başka çocuklara da bunu anlatmak için yola koyulur.

 

Bekir Yıldız Kimdir?

 

1933 yılında Urfa’da dünyaya gelen yazarın çocukluğu Kastamonu, Gaziantep, Adana gibi değişik illerde geçmiştir. İstanbul Matbaacılık Okulunun dizgi bölümünden mezun olmuştur. Daha sonraki yıllarda Almanya’ya işçi olarak gitmiştir. Döndüğünde birikimi ile İstanbul’da Asya Matbaasını kurmuştur. Hayatının ilerleyen senelerinde, matbaayı kapatarak kendisini yazı hayatına vermiştir.

 

Başlıca Eserleri: Türkler Almanya’da, Kara Vagon, Kaçakçı Şahan, Sahipsizler, Halkalı Köle, Şahinler Vadisi, Yaman Göç.

 

Diğer çocuk kitaplarını okumak için Tıklayınız

Satın almak için Tıklayınız.

 

 

 

Leave a Reply