Home > Araştırma&Tarih > Zihni Geliştirmenin 101 Yolu – Rachel Walker

Zihni Geliştirmenin 101 Yolu – Rachel Walker

Zihni Geliştirmenin 101 Yolu Nedir?

Zihninizi çalıştırmaya başlamak için geç kalmış sayılmazsınız. Daha çevik ve öğrenmeye açık bir zihne sahip olmak sizin de hakkınız! 101 farklı parlak fikir, aktivite ve küçük bir yaşam tarzı değişikliğiyle beyin gücünüzü arttıracak, hafızanızı geliştirecek, kötü düşüncelerden arınacak ve daha sağlıklı düşüneceksiniz. -Yeni bir dil öğrenmek, kişiyi yaşlılığın neden olduğu birtakım zihinsel hastalıklardan korur. -Kahkaha atmak beyni canlandırır, bu da kişinin öğrenme kabiliyetini arttırır. -Müzik, zihni uyararak beynin sözel işleyişini geliştirir. -Yogaysa zihni, bedeni ve ruhu dengeli bir bütün yaratacak şekilde birleştirir. Bu kitap sadece beyninize iyi gelmekle kalmayacak, aynı zamanda genel sağlık durumunuzu düzeltecek, kötü beslenme alışkanlıklarınıza kökten bir çözüm getirecek, boş zamanlarınızı daha verimli geçirmenizi sağlayacak.

zihni gelistirmenin 101 yoluu - Zihni Geliştirmenin 101 Yolu - Rachel Walker

Zihni geliştirmenin 101 yolu

Zihni Geliştirmenin 101 Yolu

İster tenisçi ister matematikçi ister sanatçı veya bilimci olsun, kimse sıkı çalışmadan ve çoğu durumda bolca pratik yapmadan herhangi bir hususta uzmanlaşamaz. Zihninizi geliştirirken de durum farklı değildir. Kendinizi adamanız, sürekli olarak olarak öğrenmeye hevesli olmanız ve ufkunuzu genişletmeniz, bazı durumlarda beslenme ve egzersiz yapmaya yönelik bambaşka bir yaklaşım geliştirmeniz gerekir. Kimse bunun kolay bulunacağını söylemedi! İnsanlara hiçbir şey öğretemezsiniz; yalnızca içlerindekini keşfetmelerine yardım edebilirsiniz. Galileo Galilei, Italyan gökbilimci ve fizikçi, 1564-1642 2 TESTİ Bulmaca çözmek zihni betimsel yöntemler kullanmaya itmek için müthiş bir yoldur. Önemli olan bunları ne kadar hızlı çözdüğünüz değildir; ilk anda çözümsüz gibi gözüken bir sorunun üstesinden gelmeye yönelik düşünsel sürece dâhil olmak, yeni nöral yollar açıp sizi farklı açılardan bakmaya teşvik edecektir. Zihinsel çarklarınızı çalıştırma adma şu bulmacaları çözmeye çalışın. Bir tüy kadar hafif, bir ahır kadar büyüğüm. 60 at bile beni yerimden kaldıramaz. Ben neyim? + Ben dünün bugünü takip ettiği yerdeyim, Ve yarın bunların ardında. Ben neyim? + Akabilirim, ama yürüyemem. Nereye gitsem düşünceler hemen arkamdan gelir. Ben neyim? + Cennet ve Cehenneme açılan kapıların önündesiniz. Bu kapılarda bir şey yazmıyor. Her kapının önünde konuşan bir papağan var.

Zihni Geliştirmenin 101 YoluPapağanlardan biri her zaman gerçeği öbürü ise hep yalan dile getiriyor. Hangi kuşun hangi kapının önünde durduğunu bilmiyorsunuz. Kuşlardan birine Cennet e açılan kapıyı tespit etmenizi sağlayacak bir soru sorma hakkınız var. Kuşlardan hangisine hangi soruyu sorardınız? + Bir adam size “Sana dile getirdiğim her şey yalan” derse doğru mu yoksa yalan mı söylemektedir? 3 GİNSENG “Ginseng temel duyguları yatıştırır, ruhu korur, korkuyu giderir, maruz kalınan kötü etkileri defeder, gözleri canlandırır, kalbi açar, şevkimizi arttırır ve uzun süre tüketilirse ömrü uzatır.” Bu alıntı 2.000 yılı aşkın bir süre önce basılan, Çin’in ilk ilaçlar kitabı Shen NungPen Tsao’dandır. Bugünlerde bir “mucize ilaç” olmasa da, ginseng e övgüler yağdırılır ve yorgunluğu azaltıcı, kalp ve damarları canlandırıcı (bu da beyne daha çok oksijen gitmesini sağlar), sinir sistemini yatıştırıcı ve zihni sakinleştirici etkileri olduğu söylenir. Bazı çevrelerce hafızayı geliştirdiği de iddia edilir ama bunu destekleyecek kesin ispat yoktur. ÖNEMLİ NOT: Başka bir ilaç nasıl tedavi edileceği altındaysanız doktorunuza danışmadan ginseng kullanmamalısınız. 4 YENİ BİR DİL ÖĞRENİN Seyahat etmek zihnin ufkunu genişletir; yeni bir dil öğrenmek de öyle. Kanada’da yapılan bir araştırma yabancı bir dilde yetkinleşmenin (iki dil bilen biri haline gelme düzeysinde) beyni yaşlanmaya bağlı kısa ve uzun süreli hafıza kaybı gibi hastalıklardan koruduğunu göstermiştir. İkinci bir dile hâkim olma düzeysine gelemeseniz bile akıcılığa ulaşma yolunda çabalamak konsantrasyonu ve bilgileri aklında tutma kapasitesini geliştirecektir. 5 OMEGA-3 Balık, özellikle de orkinos, somon, ringa balığı, sardalye ve ton balığı gibi daha yağlı olan türlerini tüketmek sağlıklı bir beslenme türü olarak kabul edilmektedir. Bu büyük miktarda içerdikleri omega-3 adlı yağ asitlerinden kaynaklanır. Eskimo halkı gibi omega-3 yönünden zengin balıkları tüketen toplumlarda koroner kalp hastalıklarının ve arterit’in görülme sıklığının AvrupalIlara nazaran azaldığı görülmüştür.

Ama faydalar bu kadarla da kalmaz. Beynin hemen hemen yüzde 60’ı yağlardan meydana gelir ve işlevlerini tam anlamıyla yerine getirmesi, duygudurum bozukluklarını (hafif depresyon da dâhil olmak üzere) giderdiği ve daha ciddi zihinsel sağlık poblemlerinı yoluna koyduğu tespit edilen omega-3 un düzenli tüketimine bağlıdır. 6 GERİYE DOĞRU SAYIN 1 Sıkı bir egzersiz yapmadan önce vücudu ısıtmak yaralanmaları engellemek ve iyi bir performans sergilemek adma yararlı olduğu bilinen bir tekniktir ama beyinlerimiz için de aynısını yapma zahmetine pek kadanmayız. Şu basit tekniği uygulamakta ne var? 50 ile 100 içinde bir sayı seçip yedişer yedişer geri saymaya başlayın. En düşük rakama eriştiğinizda baştan başlayın; bu sefer beşer beşer, altışar altışar yahut sekizer sekizer geri sayın. Benzer biçimde alfabeyi veya sözcüklerdeki harfleri geriye doğru saymaya çalışın. Tüm bu egzersizler zihninizi uyaracak ve gün boyunca sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır. Beyin, aracılığıyla düşündüğümüzü sandığımız bir donanım. Zihni Geliştirmenin 101 Yolu. Ambrose Bierce, Birleşik Amerikalı hicivci, kısa hikâye yazarı ve gazeteci, 1842-1914 7 BAHÇEYLE UĞRAŞIN Ne demişler, birkaç saatliğine mutlu olmak istiyorsanız bir bara gidin ve sarhoş olun. Birkaç yıllığına mutlu olmak istiyorsanız nikâh masasına oturun ve evlenin. Ama eğer yaşamınız boyunca mutlu olmak istiyorsanız bahçeyle uğraşacağınız ufak bir alan yaratın. Bahçıvanlık hem zihni hem de bedeni canlandırmanın muhteşem bir yoludur. İster ufak bir saksı olsun ister büyük bir arazide, tohumdan bir şey yetiştirmenin ve büyüdüğünü, çiçek açtığını veya meyve verdiğini görmenin size esenlik hissi ve moral vereceği ortaya konmuştur. Bu uğraş, mevsim değişimlerine dair farkındalığınızı arttırır ve doğanın sakinleştirici etkilerinden yararlanmanızı sağlar. Ayrıca, hem bahçecilikle uğraşıp hem de brokoli, ıspanak, Brüksel lahanası gibi beyne faydalı sebzeler yetiştirirseniz bir taşla iki kuş vurursunuz!

 

Diğer Kitaplarımızı Okuyun

 

 

1 Response

  1. Pingback : Andersen Masalları Özetleri | Kitap Özetleri Sitesi| Kitapal.gen.tr

Leave a Reply