Home > Roman > ALTIN HANÇER I ROMAN ÖZETİ

ALTIN HANÇER I ROMAN ÖZETİ

Altın Hançer

Altın Hançer Roman Özeti.

Yazarı: Eflâtun Cem GÜNEY

Konusu: Suriye’de ihtilal çıkarmak için bankaları soyan siyaset çetesinin Şerlok Holmes ‘ın yardımıyla yakalanması ve ortadan kaldırılmasıdır.

Altın Hançer Roman Özeti:

Holmes Newyorktaki evinde gazete okurken, kapı açılır ve eve yardımcısı Vatson gelir. Aralarında küçük bir sohbet geçer ve daha sonra Holmes gazetede ki” Bir gece hırsızı aranıyor.” haberini görür. İlk önce bu haberin iki aşık arasındaki parola olduğunu düşünür fakat birkaç sayfa ilerleyince ünlü bankalardan birinin soyulduğunu, sadece para ve tahvilatların çalındığını hırsızların kasaya bir gece hırsızı notunu bıraktığını, tüm banka çalışanlarının göz altına alındığını ve polislerin hırsızları yakalamaya çalıştığı haberini okur.

Holmes’ın yanında olan Vatson hemen gazeteyi aramaya ve ilanın kim tarafından verildiğini öğrenmeye çalışır. İlan servisi şefinden aldığı cevap bu ilanın sırf polislere alay olsun diye kendisi tarafından yazıldığını söyler. Vatson şaşırır.

Londra’da hırsızlıklar gün geçtikçe artar ve polis bu olayların faillerini bir türlü yakalayamaz ama olaylar arsındaki ilgiyi fark ederler:

  • Soyulan yerler hep bankalardır.
  • Çalınan şeyler ya para yada tahvilattır.
  • Hırsızlıklar daima sabaha karşı yapılıyordur.

Bir hafta gibi kısa sürede yedi banka soyulmuş ve milyon dolarlık servet kaybolmuş. Londra polisi bu durumla baş edemeyince Holmes’ın arkadaşı olan polis müfettişi Holmes’ı arar ve ondan yardım ister. Holmes bu olay konusunda kimsenin ona karışmaması ve her istediğinin yapılması şartıyla görevi kabul eder.

Holmes polis müfettişinden ilk olarak bu olayla ilgili yakalanan kişilerin listesini ister. Yedi bankanın veznedarı, bekçisi, memuru gibi tüm çalışanlarından oluşuyordu. Holmes tüm bu kişilerin serbest bırakılmasını ve bu kişilerin yanına getirilmesini söyler. Bu olay konusunda çıkacak tüm problemlerin sorunluluğunu üzerine alır.

Banka çalışanları yanına getirildiğinde onlardan bilgi almak için konuşur, bir banka veznedarına olayı nasıl fark ettiğini sorar, veznedar olayı anlatır. Tüm sorgulama sonunda Holmes olayların aynı kişiler tarafından yapıldığı kanısına varır. bundan sonra olayların nerde olacağını tahmin edebilmek için veznedara en çok nerede şubelerinin olduğunu sorar. Veznedardan en çok şubelerinin Yakın Şarkta özellikle Beyrut’ta olduğunu öğrenir.

Lihançerüzzeheb

Holmes elde ettiği bilgiler doğrulusunda Beyrut’a gitmeye karar verir ve gerekli işlemleri başlatır. Dil bilmediği için tercüman bulması gerekir bu konuda ona yardım etmeyi çok isteyen veznedardan yardım ister. Veznedar Ahmet Bermeki adlı birini onlara tercüman olarak gönderir. Gerekli işlemleri yaptıktan sonra eve dönerler ve bir mektup bulurlar Holmes her zamanki tehdit mektuplarından olduğunu düşünür mektup Arapça olduğu için tercümandan okumasını ister mektupta ‘Sakın Atlanta vapurunu kaçırmayın. Zira o vapura bineceğinizi duyan kadınlar ne kadar kamara varsa kiraladılar. Yer (bilgi yelpazesi. com) kalmadı. Eğer gelmezseniz hem onlar üzülür hem de ben giriştiğim bahsi kaybederim. Lihançerüzzeheb’ yazıyordur. Bu mektuba çok şaşırırlar ve mektubu yazanda Suriye’nin en ünlü rakkasesidir.

Holmes bir an önce vapura gitmek ister ve bir taksi çağırıp yola koyulurlar. Kısa bir süre sonra Holmes taksi şöförüne ‘Arabayı durdur ‘diye bağırır. Şöför arabayı durdurur ve aşağı iner tam o sırada yanlarından son süratle bir araba geçer neredeyse onları ezecektir. Holmes taksi şöförünü arkadan gelen polislere telsin eder ve yeni bir taksi kiralarlar. Holmes Vatson’u her zaman ilk değil ondan sonraki taksiyi tutması konusunda uyarır. Kiraladıkları yeni taksiyle limana doğru giderlerken Vatson daha güvenli olsun diye ve Holmes’a dikkat ettiğini göstermek için taksiden inip limana yürümeyi önerir. limana doğru yürürken büyük bir gürültü duyarlar ve dönüp baktıklarında valizlerini taşıyan taksinin üzerine vincin zincirinin düştüğümü görürler taksinin şöförü bu olaydan kıl payı kurtulur.

Holmes vincin zincirlerini kontrol ettiğinde çok sağlam olduklarını görür ona göre bu olay bir suikastı ve çevrede bu olayla ilgili birilerini bulabilir miyim diye araştırmaya başlar bu arada Vatson’da kayıptır. aradan uzun bir süre geçer Holmes gemiye biner ama hala Vatson yoktur tam gemi kalkarken Vatson koşarak gelir son anda gemiye atlar. Yüzü kanlar içindedir. Holmes ona nerede kaldığını ne olduğunu sorar. Vatson rıhtımda birinin onu yanına çağırdığını oda bu olayda tuhaf bir şey olduğunu düşündüğü için gittiğini ve adamı ellerindeki yağları görünce olayla ilgili olduğunu düşünür ve kavga ederler. Vatson adamı yakalayıp onlarla olan polislere teslim eder.

Atlanta vapurunda otururken hep beraber geminin barına gitmeye karar verirler özelliklede tercüman bunu çok ister.

Hep beraber salona inerler, ortan çok hoşlarına gider. oturuyorlarken sahneye esmer ve fevkalada güzel vücutlu bir genç kadın çıkar. herkes büyülenmiş gibi onun kıvrak dansını seyrederken kadın belinden bir hançer çıkarır ve Holmes’a fırlatır. Hançer Holmes’ın kulağının dibinden geçer ve arkadaki pencereyi büyük bir şangırtıyla parçalar. Herkes alkışlamaya başlar ve kadında kendini Holmes’ın ayaklarının önüne fırlatır.

Holmes bunu bir gösteri değil suikast olduğunu farkındadır ve kadını saçlarından kavrayarak ona bildiği tek arapça kelime olan hatayı söyler.

Seyahatin Sonu

Holmes Beyrut’a geldiğinde Beyrut polisiyle görüşür ve polisler tüm istediklerini yapacaklarını söyler. Holmes polislerden bir saat içinde banka şubelerine yapılmış bir müracaat olu olmadığını ve varsa kimin adına yapıldığının tespit edilmesini ister. Polisler derhal bu isteği yerine getirir ve son müracaatın Ziya Elhançeri adında biri tarafından yapıldığını öğrenir ve bunu Holmes’e söylerler. Holmes bu adamın adı ile rakkasenin adı arasındaki benzerliği fark eder ve adamın evini öğrenmeye karar verir.

Holmes ve iki Beyrut polisi gece yarısı Ziya Elhançeri’nin evine giderler ve maymuncukla kapıyı açıp içeri girerler. İçeri girdiklerinde Ziya ElHançeri ve beş arkadaşının ‘İşte altın, işte bizler, hançerler. Bu altını milletimizi inleten hükümeti devirmek için kullanaçaktık fakat teşebbüssümüz uğursuz bir İngiliz’in müdahalesi yüzünden gecikti. Binaenaleyn, altın hançer parolamızdır, yarın bu parola ile gün batarken burada buluşalım. ben her şeyi hazırlayacağım…’konuşmasını duyarlar. Konuşma bittiğinde evdeki suçlular çıkmaya başlar onları gören Holmes ve diğerleri onlardan önce orayı terk ederler.

Ertesi gün üç polis evin etrafında dolaşıp tüm olanı biteni dilenci kılığına girmiş olan Holmes’a iletirler. Belli bir süre bekledikten sonra Holmes ve polisler eve girerler ama suçlular onlardan önce evi boşaltmiş ve arabayla kaçıyorlardır. Holmes ve polislerde ilk gördükleri arabayı durdurup onları takip etmeye başlarlar.

Arabaları daha iyi olduğu için onlara yetişirler, Holmes arabanın camından çıkıp suçluların aracın üç el ateş eder. Araba tam köşeyi dönerken gözden kaybolur. Araba yolun sağındaki yarda patlamiştır. Aşağı indiklerinde ceset parçalarından ve altın çuvallarından başka bir şey bulamazlar. Böylelikle Suriye’de ihtilal çıkarmak için bakmaları soyan siyaset çetesi dedektif Holmes’ın sayesinde ortadan kaldırıldı.

You may also like
Yoksul Oduncu Kitap Özeti
Yoksul Oduncu Kitap Özeti
kızıl ile kara özeti
Kızıl ile Kara Özeti – Stendhal
Osmancık Kitap Özeti- Tarık Buğra
ZULÜM DAĞLARI AŞAR ÖZETİ – Rahmi ÖZEN

2 Responses

  1. John Doe

    Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit.

    1. John Doe

      Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Maecenas faucibus mollis interdum.

Leave a Reply