Home > Kişisel Gelişim > Ateşten Gömlek Özeti – Halide Adıp ADIVAR

Ateşten Gömlek Özeti – Halide Adıp ADIVAR

ateşten gömlek

Ateşten Gömlek, Halide Edip tarafından kaleme alınmış bir romandır. Bu yazımızda Ateşten Gömlek Romanı’nın özetini ele aldık.

1) Ateşten Gömlek, Kitabının Konusu:

İzmir’in işgali üzerine şehri kurtarmaya amaçlayan milli mücadele hareketlerinin hedeflerine nasıl ulaştığını anlatıyor.

2) KİTABIN ÖZETİ:

Dışişleri bakanlığı memurlarından Peyami, zengin bir ailenin oğludur. Peyami’nin yakını Cemal, Birinci Dünya Savaşı’na katılmış, savaşta yaralanmış bir subaydır. Cemal, Peyami’yi Binbaşı İhsan ile tanıştırır. Peyami, Cemal ve İhsan sık sık buluşarak memleketin içinde bulunduğu durumu tartışırlar. Cemal’in kız kardeşi Ayşe, İzmir’de oturmaktadır. 15 Mayıs 1919’da İzmir işgal edilir. İşgalciler, Ayşe’nin eşi Mukbil Bey ve oğlunu öldürür. Ayşe’yi de kolundan yaralarlar. İzmir’de kalmayan Ayşe İstanbul’a gelir. İstanbul’da sıkıntılı günler yaşanmaktadır. Peyami, Cemal, İhsan ve Ayşe Sultanahmet Mitingi’ne katılırlar.

İstanbul, İngilizler tarafından işgal edilir. Üç arkadaş ve Ayşe, Kuvay-i Milliye’ye katılmak ve Kurtuluş Savaşı’nı desteklemek için Anadolu’ya geçerler. Ayşe de hemşire olarak İhsan’ın birliğinde savaşa katılır. Peyami ile İhsan, içten içe Ayşe’yi sevmeye başlarlar. Yakınları Yunanlılar tarafından öldürülen köylü kızı Kezban da karşılıksız bir aşkla İhsan’ı sever ve gönüllü olarak İhsan’ın birliğine katılmak ister.
Ayşe, İhsan ve Cemal Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşerler. Peyami ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılır. Hastanede anılarını yazar. Beynindeki kurşun çıkarılırken ölür. Doktorlar, Peyami’nin yazdığı anıların, beynindeki kurşunun etkisiyle girdiği bir bunalım sonucunda yazılmış olduğunu ileri sürer. Çünkü ordu kayıtlarında Ayşe ile İhsan’ın adlarına rastlanılmamıştır.

Ateşten Gömlek Romanının Başka Bir Özeti

İzmir’in işgalinde Yunanlıların, kocasını ve oğlunu öldürmeleri üzerine önce İstanbul’a gelen ve sahip olduğu Türklük şuuru ve mücadele azmiyle İstanbullu gençlerin bilinçlenmesini sağlayan Ayşe’nin uyandırdığı heyecana kapılan subaylar Anadolu’ya geçerler. Çeteler düşmanla savaşmaktadır. Bu savaşta Ayşe hasta bakıcı Peyami ise çeviricidir.
Ayşe kendisini seven ve evlenme teklif eden İhsan’a cevabını ancak İzmir alındıktan sonra vereceğini söyler. Peyami ise sevgisini Ayşe’ye açıklayamamaktadır. Cephede İhsan şehit düşer, Ayşe de ileri hatlar giderek orada can verir. Peyami ise kafasına aldığı kurşunla hastahanede ölür.
Peyami’nin ölümünden sonra doktorlar Peyami’nin notlarını araştırarak Ayşe adında birisinin kolorduda görev yapmadığını ve İhsan isminde birinin de alay komutanı olmadığını fark etmişlerdir.

4) ŞAHIS KADROSU:

Ayşe : İzmir işgali esnasında kocası ve çocukları Yunanlılar tarafından öldürülür, Ayşe bu olaydan sonra Milli Mücadele için Kuvayı Milliye’ye katılmak üzere Anadolu’ya gider.

Cemal : Ayşe’nin ağabeyidir. Milli Mücadele için İhsan ile  Anadolu’ya gider. Milli Mücadele’nin önemli subaylarından biridir.

Peyami : Cemalin arkadaşıdır. Savaşta yaralanan bir subaydır. Milli Mücadele esnasında Ayşe’ye aşık olur ve aşkına karşılık bulamaz.

Binbaşı İhsan : Peyami’nin arkadaşıdır. Cemal ile tanıştırılan İhsan , sürekli toplanıp üç arkadaş ülkenin durumunu konuşurlar. Milli Mücadele için Anadolu’ya gider. Ayşe’ye aşık olur.

Kezban : Yunanlılar tarafından ailesi öldürülen genç bir kızdır. İhsan’a aşık olduğu için Milli Mücadele’ye katılır. İhsan’ın peşinden gider. Aşkına karşılık bulamaz.

Mehmet Çavuş : Kezban’a aşıktır. Kezban için Kuvayı Milliye’ye katılır. Kezban’ı kaçırır. Kezban İhsan’ı sevdiği için bunu kabullenmeyip  onu serbest bırakır . Bu olaydan sonra bir isyan hareketinde Mehmet Çavuş yakalanır ve İhsan tarafından astırılır .

5) KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER:

Kitap dil bakımından yalındır. Yabancı kelimelere fazla yer verilmemiştir, akıcı bir dille yazılmıştır. Bu romanda hem tarih hem de aşk konuları ustalıkla ele alınmıştır. Esrarengizliklerle dolu her an diğer sayfasında ne olacakmış düşüncesiyle okunacak bir kitap. Sonunda da yine okuyucuya yorum imkanı bırakarak bu özelliğini göstermiştir.

6) KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ:

Meşrutiyet ve cumhuriyet devirlerinin tanınmış edebiyatçılarındandır. Kitap okumaya küçük yaşta başlayan Halide Edip Adıvar ilk önce Tanin gazetesinde yazmaya başlamış ve daha sonraları bir çok gazetede roman, makale, sohbet ve hikaye türlerinde eserler vermiştir. İlk romanlarında ferdi aşk temasını işlemiş, daha sonra belgeseldi ve sosyal romanlara önem vermiştir.
Başlıca romanları: Sinekli Bakkal, Vurun Kahpeye, Kalp Ağrısı, Handan ve Ateşten Gömlektir.
Başlıca hikayeleri: Dağa Çıkan Kurt, İzmir’den Bursa’ya, Harap Mabetler.
Hatıra, tiyatro, çeviri ve fikir eserleri de vardır.
Diğer Roman Özetleri
Kitap Özetleri

Halide Edip ADIVAR, Cumhuriyet döneminin önemli yazarlarından biridir. Çeşitli alanlarda bir çok eser vermiştir.

You may also like
Anna Kareninna Kitap Özeti
Anna Kareninna Kitap Özeti -Leo Tolstoy
Beyaz Gemi Özeti – Cengiz Aytmatov
Beyaz Gemi Özeti – Cengiz Aytmatov
doğunun limanları
Doğunun Limanları – Amin MAALOUF
Ridiculus Ullamcorper Nullam Commodo

2 Responses

Leave a Reply